Przyjmuje się, że ptaki te przylatują do Polski w III-IV, a odlatują w X-XII. Część ptaków zimuje w kraju. Wśród nich są osobniki z Północy i Wschodu, które wybierają zimy w Europie Zachodniej, gdzie klimat jest łagodniejszy

Nasze mewy śmieszki bardzo chętnie wypoczywały na maszynach do wydobywania surowców mineralnych. Dzięki temu mogliśmy policzyć osobniki z lokalnej kolonii. W szczytowym momencie było ich 51! Wielokrotnie widywaliśmy mewy śmieszki na polach uprawnych. Podczas trwania prac rolnych przysiadały na zaoranych polach, gdzie wyjadały pędraki z ziemi. Tym samym stały się sojusznikami rolników

Śmieszki z reguły zakładają kolonie na piaszczystym brzegu, w trzcinach lub pływających kępach roślinności wodnej na zarośniętych brzegach jezior. Wtedy tworzą dołki w ziemi, które uzupełniają liśćmi i łodygami trzcin oraz innych roślin znajdujących się wokół zbiornika wodnego.

Naturalnym jest także to, że ptaki te tworzą ogromne kolonie. Mogą one liczyć do kilku tysięcy par. Nasze mewy nie są jednak tak liczne

Warto dodać, że najstarsze pary zajmują pozycję w centrum kolonii. Taka strategia powoduje ochronę przed atakiem drapieżników. Tym samym szansa na wychowanie młodych jest większa

W dniu 2 lipca br. widzieliśmy stado złożone zarówno z dorosłych, jak i młodych osobników. Były one łatwe do rozpoznania. Osobniki młode mają wierzch ciała brązowy, a na końcu ogona szeroką, czarną pręga, głowa jest biała. Dopiero po skończeniu 2 lat ptaki mają ostateczne barwy